Euro – Win

Akcesoria alkoholowe
na miarę mistrzów!

Śliwki Mirabelki są bardzo popularne – często można je spotkać w sadach lub przy drogach.O ile same owoce nie są bardzo smaczne można z nich zrobić naprawdę smaczną nalewkę. Owoce zbieramy gdy są w pełni dojrzałe tj. robią się miękkie i zaczynają spadać z drzewa – zazwyczaj końcem sierpnia. Najczęściej dojrzałe owoce mają żółty kolor ale zależnie od odmiany spotkać można też czerwone.

Skład:

– 1 kg śliwek mirabelek
– 0,75 l spirytusu 95%
– 1 kg cukru (jeśli nie lubimy słodkiej nalewki dajemy mniej cukru)
– 0,5 litra wody
– według gustu można dodatkowo przyprawić kilkoma plasterkami cytryny, limonki lub dodać np. 2 goździki lub kawałek laski wanilii (do wyboru)

Przygotowanie:

Dojrzałe i zdrowe śliwki umyć i wypestkować.

Rozpołowione owoce wkładamy do słoja lub balonu i zasypujemy cukrem. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru – ok tydzień czasu wlewamy alkohol (spirytus z wodą) i dodajemy przyprawy.

Słój / balon zamykamy szczelnie i odstawiamy na ok miesiąc czasu. Po tym okresie zlewamy i odstawiamy do sklarowania. Klarowną nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Sposób drugi:

Dojrzałe owoce wypestkować, zalać alkoholem, zamknąć na trzy tygodnie, od czasu do czasu wstrząsnąć.

Zlać nalew, owoce zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok odczekać jeszcze tydzień i zlać syrop.

Połączyć oba płyny, przefiltrować, odstawić do dojrzewania.

Nalewka ze śliwek mirabelek ma lekko kwaskowaty smak i piękny cytrynowy kolor.

Niestety jak przystało na nalewkę ze śliwek ma sporą zawartość pektyn przez co ciężko się klaruje.