Na przełomie kwietnia – maja zbieramy młode pędy sosny kiedy mają ok 5-8 cm długości. Ważne aby nie zrywać wszystkich oraz czubków drzewa gdyż zakłóci to rozwój rośliny. Oczywiście wybieramy drzewa rosnące z dala od drogi. Pędy wkładamy do słoja ugniatjąc je po czym zalewany alkoholem, szczelnie zamykamy i macerujemy ok 4 tygodni. Po tym czasie nastaw zlewamy a pędy zasypujemy cukrem, zależnie od przepisu można użyć też miodu i dodac np. sok z cytryny.
Przykładowy przepis z książki Nalewki i Likery.
- 1 kg młodych pędów sosny
- 1 L spirytusu 95 %
- 1 L wody
- 0,5 kg cukru
- 2 cytryny
Uzyskana w ten sposób nalewka ma charekterystyczny sosnowo – żywiczny smak, lekko bursztynowy kolor.
Jest bardzo dobra na jesienne przeziębienia wszelkiego rodzaju bóle gardła, chrypkę, kaszel itp.