Euro – Win

Akcesoria alkoholowe
na miarę mistrzów!

Na przełomie kwietnia – maja zbieramy młode pędy sosny kiedy mają ok 5-8 cm długości. Ważne aby nie zrywać wszystkich oraz czubków drzewa gdyż zakłóci to rozwój rośliny.  Oczywiście wybieramy drzewa rosnące z dala od drogi.  Pędy wkładamy do słoja ugniatjąc je po czym zalewany alkoholem, szczelnie zamykamy i macerujemy ok 4 tygodni. Po tym czasie nastaw zlewamy a pędy zasypujemy cukrem, zależnie od przepisu można użyć też miodu i dodac np. sok z cytryny.

Przykładowy przepis z książki Nalewki i Likery.

  • 1 kg młodych pędów sosny 
  • 1 L spirytusu 95 %
  • 1 L wody
  • 0,5 kg cukru
  • 2 cytryny

 Uzyskana w ten sposób nalewka ma charekterystyczny sosnowo – żywiczny smak, lekko bursztynowy kolor.

Jest bardzo dobra na jesienne przeziębienia wszelkiego rodzaju bóle gardła, chrypkę, kaszel itp.