Euro – Win

Akcesoria alkoholowe
na miarę mistrzów!

 

Składniki:
1 kg owców dzikiej róży
1 L alkoholu 50%
0,25 L wody
1,5 szklanki miodu
sok z 1/2 cytryny

Owoce dziej róży zebrane po przymrozkach lub po przemrożeniu z zamrażalce zalewany w słoju lub balonie alkoholem i sokiem cytryny.

Szczelnie zamykamy i macerujemy w ciemnym miejscu min. miesiąc czasu.
Po miesiącu nalew zlewamy a do owoców wlewamy płynny miód (syrop cukrowy)
Po kilkunastu dniach płyn zlewany z owoców i łączymy w wcześniejszym nalewem.

Pozostawiamy do sklarowania z chodnym i ciemnym miejscu.

Nalewka ma piękny rubinowo herbaciany i bardzo ciekawy aromat.

Klika porad od siebie.
Zamrożenie i późniejsze rozmrożenie powoduje, że owoce robią się miękkie łatwiej puszczają sok.
Zdarza się, że zbierając owoce po przymrozkach musimy zrywać ja delikatnie gdyż mocniejsze ściśnięcie powoduje że rozgniatają się w palcach.
Zależnie od gustu do owoców możemy dodać laskę wanilii czy kilka dkg świeżego imbiru.