Nalewka orzechowa jest znaną nalekwą głównie jako lecznicza – jest doskonała na wszelkie rodzaju dolegliwości związane z niestrawnąścią.
Nalewkę robimy na niedojrzałych owocach, jest opinia że owoce powinny być zbierane w najkrótszą noc w roku czyli na św. Jana (sobótki). Jednak jeśli zbierzmy je w lipcu też będzie dobrze przyjeta jest zasada ze owoce zbieramy to czasu kiedy da się je przekroić nożem.
Skład:
– 25 niedojrzałych orzechów włoskich z zielonej łupie
– 2 L alkoholu 45%
– 10 dag cukru
– 2 godziki
– 3 cm kory cynamonu
Przygotowanie:
Owoce bo zebraniu myjemy suszymy i kroimy w ćwiarki. Wkładamy do słoja zalewamy alkoholem i macerujemy ok, 4 tygodni. Po tym czasie nalew zlewamy do szczelnej butelki a owoce zasypujemy cukrem na ok 2 tygodnie do całkowitego rozupuszczenia.
Syrop zlać, jeśli dysponujemy prasą, owoce odcisnąć i nalew łączymy z syropem dodając godziki i cynamon. Nalewkę zostawimy na 2-3 miesiące w celu sklarowania.
Klarowny płyn zlewamy znad osadu do butelek, osad moża przefiltrować i odstawiamy w celu dalszego dojrzewania.
Nalewka ma bardzo ciemny brunatno – zielony kolor, lekko cierpki smak z nutą goryczki.