Akcesoria alkoholowe

Nalewka z pędów sosny - sosnówka.

świeżo zebrane pędy

Nalewka z pędów sosny - sosnówka.

Na przełomie kwietnia - maja zbieramy młode pędy sosny kiedy mają ok 5-8 cm długości. Ważne aby nie zrywać wszystkich oraz czubków drzewa gdyż zakłóci to rozwój rośliny.  Oczywiście wybieramy drzewa rosnące z dala od drogi.  

Pędy wkładamy do słoja ugniatjąc je po czym zalewany alkoholem, szczelnie zamykamy i macerujemy ok 4 tygodni.

Po tym czasie nastaw zlewamy a pędy zasypujemy cukrem, zależnie od przepisu można użyć też miodu i dodac np. sok z cytryny.

Przykładowy przepis z kasiążki Nalewki i Likery.

1 kg młodych pędów sosny 

1 L spirytusu 95 %

1 L wody

0,5 kg cukru

2 cytryny

 

Uzyskana w ten sposób nalewka ma charekterystyczny sosnowo - żywiczny smak, lekko bursztynowy kolor.

Jest bardzo dobra na jesienne przeziębienia wszelkiego rodzaju bóle gardła, chrypkę, kaszel itp.  

Widok pędów sosny w balonie zalanych alkoholem