Akcesoria alkoholowe

Akcesoria winiarskie - Beczki dębowe więcej

Ogólne informacje o beczkach.

 

Beczki dębowe są to naczynia służące do przechowywania wina, piwa, destylatów, winiaków oraz innych alkoholi.

Oferowane beczki wykonane są z drewna dębowego, które zostało wysuszone w naturalny sposób na wolnym powietrzu przez okres kilku lat - wszystkie beczki są od środka wypalane.

Drewno dębowe zawiera w swym składzie do 30% ligniny, która w czasie leżakowania wina, koniaków lub innych alkoholi ulega powolnemu rozkładowi. W wyniku czego powstają aldehydy aromatyczne, szczególnie wanilina, która „przechodzi” do alkoholu wpływając korzystnie na jego bukiet.

Wino / alkohol w drewnianych beczkach "oddycha", co korzystnie wpływa na przebieg procesów dojrzewania.

Przed napełnieniem beczki winem należy ją uprzednio przygotować. Dawniej sugerowano przygotowanie nowych beczek jednak obecnie po zakupie nowej beczki ogrniczamy się do jej wypłukania, wypażenia gorącą wodą oraz zdezynfekowania czy to roztworem pirosiarczynu potasu czy poprzez spalenia knotów siarkowych.

Po kilku latach używania, na wewnętrznych ściankach beczki gromadzi się trudny do usunięcia osad kamienia winnego (kwaśnego winianu potasowego). Taka beczka powinna być rozebrana, dokładnie wyczyszczona i na nowo złożona jednak zabieg ze względu na trudność wykonania oraz pracochłonność jest najczęściej  nieopłacalny.   

Należy pamiętać iż drewno nie jest 100% szczelnym materiałem dla płynów. Zupełnie naturalną rzeczą są miejscowe zawilgocenia, a w niesprzyjających warunkach nawet przecieki beczki. 

Używając beczki należy unikać następujących sytuacji:

- przetrzymywania pustej beczki przez dłuższy okres czasu, pusta beczka może się zeschnąć czego konsekwencją będą nieszczelności po ponownym napełnieniu,

- przetrzymywania alkoholu w niepełnej beczce, alkohol szczególnie wino ma wtedy duży kontakt z powietrzem przez co może się zepsuć a beczka od góry gdzie nie styka się z winem może się zeschnąć,

- przetrzymywania beczki w pomieszczeniach gdzie jest bardzo suche powietrze (np. przy centralnym ogrzewaniu).

 W przypadku zeschnięcia się beczki powstaną szczeliny – nieszczelności. W celu ich zlikwidowania należy dobić obręcze i beczkę napełnić gorącą wodą. Po „napęcznieniu” drewna nieszczelności te powinny zniknąć. Jeżeli pomimo zalania gorącą wodą po kilku dniach nadal występuje przecieki beczkę należy opróżnić, osuszyć a miejsce nieszczelności wtapiamy roztopioną parafinę lub wosk.  

W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.