Śliwki Mirabelki są bardzo popularne - często można je spotkać w sadach lub przy drogach.
O ile same owoce nie są bardzo smaczne można z nich zrobić naprawdę smaczną nalewkę.
Owoce zbieramy gdy są w pełni dojrzałe tj. robią się miękkie i zaczynają spadać z drzewa - zazwyczaj końcem sierpnia. Najczęściej dojrzałe owoce mają żółty kolor ale zależnie od odmiany spotkać można też czerwone.
Skład:
- 1 kg śliwek mirabelek
- 0,75 l spirytusu 95%
- 1 kg cukru (jeśli nie lubimy słodkiej nalewki dajemy mniej cukru)
- 0,5 litra wody
- według gustu można dodatkowo przyprawić kilkoma plasterkami cytryny, limonki lub dodać np. 2 goździki lub kawałek laski wanilii (do wyboru)
Przygotowanie:
Dojrzałe i zdrowe śliwki umyć i wypestkować.
Rozpołowione owoce wkładamy do słoja lub balonu i zasypujemy cukrem. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru - ok tydzień czasu wlewamy alkohol (spirytus z wodą) i dodajemy przyprawy.
Słój / balon zamykamy szczelnie i odstawiamy na ok miesiąc czasu. Po tym okresie zlewamy i odstawiamy do sklarowania. Klarowną nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Sposób drugi:
Dojrzałe owoce wypestkować, zalać alkoholem, zamknąć na trzy tygodnie, od czasu do czasu wstrząsnąć.
Zlać nalew, owoce zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok odczekać jeszcze tydzień i zlać syrop.
Połączyć oba płyny, przefiltrować, odstawić do dojrzewania.
Nalewka ze śliwek mirabelek ma lekko kwaskowaty smak i piękny cytrynowy kolor.
Niestety jak przystało na nalewkę ze śliwek ma sporą zawartość pektyn przez co ciężko się klaruje.