Akcesoria alkoholowe

Nalewka ze śliwek mirabelek

dojrzała śliwka na drzewie zebrane owoce

Śliwki Mirabelki są bardzo popularne - często można je spotkać w sadach lub przy drogach.

O ile same owoce nie są bardzo smaczne można z nich zrobić naprawdę smaczną nalewkę.

Owoce zbieramy gdy są w pełni dojrzałe tj. robią się miękkie i zaczynają spadać z drzewa - zazwyczaj końcem sierpnia. Najczęściej dojrzałe owoce mają żółty kolor ale zależnie od odmiany spotkać można też czerwone.

Skład:

- 1 kg śliwek mirabelek
- 0,75 l spirytusu 95%
- 1 kg cukru (jeśli nie lubimy słodkiej nalewki dajemy mniej cukru)
- 0,5 litra wody
- według gustu można dodatkowo przyprawić kilkoma plasterkami cytryny, limonki lub dodać np. 2 goździki lub kawałek laski wanilii (do wyboru)

Przygotowanie:

Dojrzałe i zdrowe śliwki umyć i wypestkować.

Rozpołowione owoce wkładamy do słoja lub balonu i zasypujemy cukrem. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru - ok tydzień czasu wlewamy alkohol (spirytus z wodą) i dodajemy przyprawy.

Słój / balon zamykamy szczelnie i odstawiamy na ok miesiąc czasu. Po tym okresie zlewamy i odstawiamy do sklarowania. Klarowną nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Sposób drugi:

Dojrzałe owoce wypestkować, zalać alkoholem, zamknąć na trzy tygodnie, od czasu do czasu wstrząsnąć.

Zlać nalew, owoce zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok odczekać jeszcze tydzień i zlać syrop.

Połączyć oba płyny, przefiltrować, odstawić do dojrzewania.

Nalewka ze śliwek mirabelek ma lekko kwaskowaty smak i piękny cytrynowy kolor.

Niestety jak przystało na nalewkę ze śliwek ma sporą zawartość pektyn przez co ciężko się klaruje.

 

Niestety zdjęcie nie odda smaku ale jest rewelacyjny. Nalewka po zlaniu z owoców Jednak trud się opłacił - oto efekt gotowego produktu. Częściowo sklarowała się sama jednak sporą cześć trzeba było przefiltrować przez stożkowy filtr do kawy - zdjęcie to pokazuje tego efekty.