Akcesoria alkoholowe

Dobór drożdży do win gronowych

Prezentujemy którki poradnik dotyczący doboru odpowiednich drożdży do rodzaju wytwarzanego wina gronowego.

Sprorą część tych drożdzy mamy w ofercie - klikając na nazwę drożdzy zostaniemy przeniesieni bezpośrednio do e-sklepu.  Gdzie znajduje się pełny opis oraz istniej możliwość ich zakupu. 

Enoferm M1 - do aromatycznych win białych i rose, w niskiej temperaturze produkują dużo estrów, są w stanie fermentować w temperaturach pomiędzy 12 a 30 st.C. Drożdże nie odfermentowują całego cukru, zostawiając cukier resztkowy

Enoferm T-306 - do fermentacji białych odmian winogron o wysokiej zawartości monoterpenów jak Traminer i Muscat. Tworzą wina o wyraźnym charakterze odmiany. Optymalna fermentacja mieści się granicach 17 a 25 st.C.

Lalvin Cy-3079 - do win białych, klasyczny biały burgund, charakteryzuje się stałym, średnim tempem fermentacji, zwłaszcza w niskich temperaturach (13 ° C). Czas zakończenie fermentacji jest długi ze względu na wczesne autolizy drożdży w wyniku czego otrzymuje się zaokrąglone wina. Zalecane są do fermentacji Chardonnay w beczce.Chardonnay produkowane z CY3079 mają bogate, pełne usta i charakteryzują się aromatem świeżego masła, migdałów, miodu, kwiatów i ananasów. Pozostawiają cukier resztkowy.


Lalvin D 47 -  do win białych, dzięki ekstrakcji polisacharydów, daje wina pełne i aksamitne w ustach, wzbogacone o świeże akcenty tropikalno - cytrusowe.

Lalvin Ec 1118 - do win białych i czerwonych, miodów pitnych, tworzą wina w trudnych warunkach, niskiej temperatury, wysokiego poziomu cukru, niskiego pH i wysokiego alkoholu.

Lalvin ICV D-254 - do win czerwonych, tworzą wina w stylu śródziemnomorskim, daje obietnice wysokiej jakości, duże usta, intensywną koncentrację smaków i aromatów owocowych, gładkie garbniki i lekko pikantne zakończenie.

Lalvin 71b  - do win białych, mają zdolność do metabolizowania wysokich ilości (20% do 40%) kwasu jabłkowego., produkują dużą ilość estrów owocowych. Mają produkować bardziej krągłe, gładsze, bardziej aromatyczne wina, które szybko mają wydawać się starsze.  Dzieje się to dzięki zdolnościom drożdży do nie wyodrębniania wielu fenoli w moszczu co dodatkowo obniża czas dojrzewania.

Lalvin RA17 - do win czerwonych, tworzą wina lekkie, świeże, młode, owocowe, typu Pinot Noir, tworzą wina miękkie, owocowe i aromatyczne z miękkimi taninami.

Lalvin RC 212 - tworzą wina typu burgundzkiego, mają właściwości stabilizacji koloru i taniny podczas fermentacji i dojrzewania wina. Lalvin Bourgorouge jest właściwym wyborem w celu zwiększenia zawartości  polifenoli przy wytwarzaniu win z Gamay, Zinfandel Grenache, Regenta. Dają wina o dobrej strukturze z aromatami dojrzałych jagód z elementami pieprznymi.

Lalvin V-1116 - do typowych fermentacji win białych i czerwonych ale i do wznowienia zatrzymanych fermentacji oraz tzw „trudnych fermentacji”. Nadają się do fermentacji niskotemperaturowych, pozwalają uzyskać wina świeże, aromatyczne, zatrzymujące o wiele dłużej naturalny zapach owoców niż wina otrzymane dzięki innym drożdżom. Używa się ich do produkcji białych win aromatycznych, win lodowych ale także krańcowo różnych dojrzałych win czerwonych.

Lalvin W -  do win białych, z odmian: Riesling, Müller-Thurgau, Bacchus, Phoenix,  Silvaner, Seyval Blanc, Sibera. Dobrze fermentują w niskich temperaturach, tworzą subtelne, owocowe aromaty, szybko rozpoczynają fermentację ale fermentacja jest umiarkowana, pozwalająca zatrzymać uwalniane aromaty

Mycoferm ART - w celu uzyskania młodych, lekkich i świeżych win o nutach owocowych. Wydobywają i uwalniają aromatyczne nuty charakterystyczne dla danego typu winogron. Umożliwiają uzyskanie różnego charakteru win np.: typowych dla tokajskich aszu aromatów zielonych orzechów lub tabakowego charakteru merlota. Obniżają poziom kwasu jabłkowego do 40%

Mycoferm Cru 05 - do win czerwonych, przerabiają od 10 do 30 % kwasu jabłkowego, tworzą wina z aromatami ciemnych owoców leśnych, jeżyn.

Mycoferm Cru 12 - Styl: enologiczne cechy -  winifikacja win czerwonych w stylu śródziemnomorskim. Przy średnim i dłuższym starzeniu pomagają w stabilizacji koloru. Nadają się także do stworzenia młodych win białych i czerwonych, wydobywając świeże zapachy i tym samym akcentując odmianowość.

Mycoferm Cru 69 - Zaleca się je do uzyskania wina z winogron, półwytrawnych, gatunkowych oraz win musujących. MYCOFERM CRU 69 są drożdżami osmotolerancyjnymi a więc pracują przy dużym stężeniu cukru, z wysoką wydajnością alkoholu. Posiadają faktor killera, który ułatwia ich dominację nad rdzenną florą. Tolerują temperaturę do 8-34 °C.

Mycoferm Rouge - należą do zimnolubnych drożdży, szczególnie nadających się do produkcji owocowych i    szybko nadających się do picia win czerwonych, charakteryzuje krótka faza opóźnienia, wysoka tolerancja na niskie temperatury, niska tracenie koloru i kompletna fermentacja moszczu.MIYCOFERM ROUGE jest dealnym szczepem do produkcji win czerwonych, młodych z aromatami owocowymi i wyważoną harmonią.

Mycoferm IT Fruity Flavour - do win różowych, młodych czerwonych, nouveau, z nutami czerwonych owoców: wiśni, czereśni, jeżyn. Nadają się do zimnej maceracji.


Siha 4   - szczególnie nadaje się do produkcji wina musującego metodą klasyczną w butelce ale i do klasycznej fermentacji oraz w celu dokończenia zatrzymanej przedwcześnie fermentacji. Charakteryzuje się: szybkim rozpoczęciem fermentacji, możliwością uruchomienia zatrzymanej przedwcześnie fermentacji, tolerancją na niskie temperatury, tworzy charakterystyczne dla odmiany bukiety i jednocześnie intensyfikuje typowe smaki i zapachy odmianowe.

Siha 6  - do destylatów, w celu szybkiego przeprowadzenia fermentacji z przyspieszoną eliminacją zapachów, wytwarzające wysoką zawartości alkoholu. Szczególnie nadaje się do fermentacji w nietypowej sytuacji (SO2, alkohol), a także przydatne są dla fermentacji wszystkich rodzajów owoców  (owoców pestkowych i korzeniowych, topinambur).

Siha 7 - w celu osiągnięcia typowego charakteru dla Rieslinga ale także innych białych win w których najważniejszym elementem jest uzyskanie typowego charakteru odmianowego.Zdolne są do produkowania różnych win, ponieważ uwypuklają i podkreślają typowe bukiety dla danej lokalizacji oraz gatunku.

Siha 8    - do win czerwonych w stylu burgundzkim, w celu zachowania kolorów ich szczególne zalety to szybka i niezawodna fermentacja nawet w niekorzystnych warunkach. Dlatego ten szczep drożdży używa się do uzyskania stabilności koloru odmian czerwonych: Pinot Noir Trollinger, portugalski Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i innych odmian czerwonego wina. Uwypuklają charakter odmianowy szczepów, przeprowadzają szybką fermentację i tworzą tylko niewielką ilość niepożądanych produktów ubocznych.

Siha 10  -SIHA-Red Roman mogą być stosowane do fermentacji czerwonego moszczu gronowego. Ich zadaniem jest przeprowadzić szybką i niezawodną fermentację nawet w trudnych warunkach, przy wysokiej  zawartości alkoholu. Dbają o zachowanie koloru wina i niską produkcję SO2. SIHA-Red Roman polepszają własności organoleptyczne wina, poprzez zwiększoną zdolność do wyługiwania i utrzymywania polisacharydów. Ten szczep drożdży jest odpowiedni do uzyskania win w typie śródziemnomorskim czy bordoskim. Zalecane odmiany: Cabernet Sauvignon, Lemberger, Syrah, Zinfandel, Dornfelder, St Laurent.

Siha Cryarome -w celu zatrzymania w winie smaku i aromatu. Drożdże o wyjątkowych możliwościach fermentacji w niskich temperaturach, uzyskujące wysoką wydajność fermentacji i wybitnie utrwalające cechy smakowe i aromatyczne winogron w trakcie fermentacji na zimno. Tolerują temperaturę do 12-15 °C.   Niezawodnie fermentują w niższych temperaturach. Drożdże te w równym stopniu nadają się do produkcji białych jak i czerwonych win. Dzięki nim uzyskujemy wyraźne, pikantne, świeże i podkreślone wina. Tworzą także eleganckie wina z pozostawionym cukrem resztkowym. Nadają się do fermentacji win z późnego zbioru,
gdy kładziemy szczególny nacisk na elegancję i złożoność.

Siha White Arome - do win białych, delikatna fermentacja sprawia, że wina zachowują świeżość i aromatyczność owoców, są gładkie i złożone.