Akcesoria alkoholowe

Dobór drożdży do win gronowych

Prezentujemy którki poradnik dotyczący doboru odpowiednich drożdży do rodzaju wytwarzanego wina gronowego.

Sprorą część tych drożdzy mamy w ofercie - klikając na nazwę drożdzy zostaniemy przeniesieni bezpośrednio do e-sklepu.  Gdzie znajduje się pełny opis oraz istniej możliwość ich zakupu. 

Enoferm M1 - do aromatycznych win białych i rose, w niskiej temperaturze produkują dużo estrów, są w stanie fermentować w temperaturach pomiędzy 12 a 30 st.C. Drożdże nie odfermentowują całego cukru, zostawiając cukier resztkowy

Enoferm T-306 - do fermentacji białych odmian winogron o wysokiej zawartości monoterpenów jak Traminer i Muscat. Tworzą wina o wyraźnym charakterze odmiany. Optymalna fermentacja mieści się granicach 17 a 25 st.C.

Lalvin Cy-3079 - do win białych, klasyczny biały burgund, charakteryzuje się stałym, średnim tempem fermentacji, zwłaszcza w niskich temperaturach (13 ° C). Czas zakończenie fermentacji jest długi ze względu na wczesne autolizy drożdży w wyniku czego otrzymuje się zaokrąglone wina. Zalecane są do fermentacji Chardonnay w beczce.Chardonnay produkowane z CY3079 mają bogate, pełne usta i charakteryzują się aromatem świeżego masła, migdałów, miodu, kwiatów i ananasów. Pozostawiają cukier resztkowy.


Lalvin D 47 -  do win białych, dzięki ekstrakcji polisacharydów, daje wina pełne i aksamitne w ustach, wzbogacone o świeże akcenty tropikalno - cytrusowe.

Lalvin EC 1118 - do win białych i czerwonych, miodów pitnych, tworzą wina w trudnych warunkach, niskiej temperatury, wysokiego poziomu cukru, niskiego pH i wysokiego alkoholu.

Lalvin ICV D-254 - do win czerwonych, tworzą wina w stylu śródziemnomorskim, daje obietnice wysokiej jakości, duże usta, intensywną koncentrację smaków i aromatów owocowych, gładkie garbniki i lekko pikantne zakończenie.

Lalvin 71b  - Dedykowane głównie do win różowych - drożdże tworzą silny aromat, wino z neutralnych odmian nadaje trwały, owocowy aromat. W zależności od temperatury fermentacji rozkładają do 15% kwasu jabłkowego w moszczu.

Lalvin RA17 - do win czerwonych, tworzą wina lekkie, świeże, młode, owocowe, typu Pinot Noir, tworzą wina miękkie, owocowe i aromatyczne z miękkimi taninami.

Lalvin RC 212 - tworzą wina typu burgundzkiego, mają właściwości stabilizacji koloru i taniny podczas fermentacji i dojrzewania wina. Lalvin Bourgorouge jest właściwym wyborem w celu zwiększenia zawartości  polifenoli przy wytwarzaniu win z Gamay, Zinfandel Grenache, Regenta. Dają wina o dobrej strukturze z aromatami dojrzałych jagód z elementami pieprznymi.

Lalvin V-1116 - do typowych fermentacji win białych i czerwonych ale i do wznowienia zatrzymanych fermentacji oraz tzw „trudnych fermentacji”. Nadają się do fermentacji niskotemperaturowych, pozwalają uzyskać wina świeże, aromatyczne, zatrzymujące o wiele dłużej naturalny zapach owoców niż wina otrzymane dzięki innym drożdżom. Używa się ich do produkcji białych win aromatycznych, win lodowych ale także krańcowo różnych dojrzałych win czerwonych.

Lalvin W -  do win białych, z odmian: Riesling, Müller-Thurgau, Bacchus, Phoenix,  Silvaner, Seyval Blanc, Sibera. Dobrze fermentują w niskich temperaturach, tworzą subtelne, owocowe aromaty, szybko rozpoczynają fermentację ale fermentacja jest umiarkowana, pozwalająca zatrzymać uwalniane aromaty

Mycoferm ART - w celu uzyskania młodych, lekkich i świeżych win o nutach owocowych. Wydobywają i uwalniają aromatyczne nuty charakterystyczne dla danego typu winogron. Umożliwiają uzyskanie różnego charakteru win np.: typowych dla tokajskich aszu aromatów zielonych orzechów lub tabakowego charakteru merlota. Obniżają poziom kwasu jabłkowego do 40%

Mycoferm Cru 05 - do win czerwonych, przerabiają od 10 do 30 % kwasu jabłkowego, tworzą wina z aromatami ciemnych owoców leśnych, jeżyn.

Mycoferm Cru 12 - Styl: enologiczne cechy -  winifikacja win czerwonych w stylu śródziemnomorskim. Przy średnim i dłuższym starzeniu pomagają w stabilizacji koloru. Nadają się także do stworzenia młodych win białych i czerwonych, wydobywając świeże zapachy i tym samym akcentując odmianowość.

Mycoferm Cru 69 - Zaleca się je do uzyskania wina z winogron, półwytrawnych, gatunkowych oraz win musujących. MYCOFERM CRU 69 są drożdżami osmotolerancyjnymi a więc pracują przy dużym stężeniu cukru, z wysoką wydajnością alkoholu. Posiadają faktor killera, który ułatwia ich dominację nad rdzenną florą. Tolerują temperaturę do 8-34 °C.

Mycoferm Rouge - należą do zimnolubnych drożdży, szczególnie nadających się do produkcji owocowych i    szybko nadających się do picia win czerwonych, charakteryzuje krótka faza opóźnienia, wysoka tolerancja na niskie temperatury, niska tracenie koloru i kompletna fermentacja moszczu.MIYCOFERM ROUGE jest dealnym szczepem do produkcji win czerwonych, młodych z aromatami owocowymi i wyważoną harmonią.

Mycoferm IT Fruity Flavour - do win różowych, młodych czerwonych, nouveau, z nutami czerwonych owoców: wiśni, czereśni, jeżyn. Nadają się do zimnej maceracji.


Siha 4   - szczególnie nadaje się do produkcji wina musującego metodą klasyczną w butelce ale i do klasycznej fermentacji oraz w celu dokończenia zatrzymanej przedwcześnie fermentacji. Charakteryzuje się: szybkim rozpoczęciem fermentacji, możliwością uruchomienia zatrzymanej przedwcześnie fermentacji, tolerancją na niskie temperatury, tworzy charakterystyczne dla odmiany bukiety i jednocześnie intensyfikuje typowe smaki i zapachy odmianowe.

Siha 6  - do destylatów, w celu szybkiego przeprowadzenia fermentacji z przyspieszoną eliminacją zapachów, wytwarzające wysoką zawartości alkoholu. Szczególnie nadaje się do fermentacji w nietypowej sytuacji (SO2, alkohol), a także przydatne są dla fermentacji wszystkich rodzajów owoców  (owoców pestkowych i korzeniowych, topinambur).

Siha 7 - w celu osiągnięcia typowego charakteru dla Rieslinga ale także innych białych win w których najważniejszym elementem jest uzyskanie typowego charakteru odmianowego.Zdolne są do produkowania różnych win, ponieważ uwypuklają i podkreślają typowe bukiety dla danej lokalizacji oraz gatunku.

Siha 8    - do win czerwonych w stylu burgundzkim, w celu zachowania kolorów ich szczególne zalety to szybka i niezawodna fermentacja nawet w niekorzystnych warunkach. Dlatego ten szczep drożdży używa się do uzyskania stabilności koloru odmian czerwonych: Pinot Noir Trollinger, portugalski Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i innych odmian czerwonego wina. Uwypuklają charakter odmianowy szczepów, przeprowadzają szybką fermentację i tworzą tylko niewielką ilość niepożądanych produktów ubocznych.

Siha 10  -SIHA-Red Roman mogą być stosowane do fermentacji czerwonego moszczu gronowego. Ich zadaniem jest przeprowadzić szybką i niezawodną fermentację nawet w trudnych warunkach, przy wysokiej  zawartości alkoholu. Dbają o zachowanie koloru wina i niską produkcję SO2. SIHA-Red Roman polepszają własności organoleptyczne wina, poprzez zwiększoną zdolność do wyługiwania i utrzymywania polisacharydów. Ten szczep drożdży jest odpowiedni do uzyskania win w typie śródziemnomorskim czy bordoskim. Zalecane odmiany: Cabernet Sauvignon, Lemberger, Syrah, Zinfandel, Dornfelder, St Laurent.

Siha Cryarome - w celu zatrzymania w winie smaku i aromatu. Drożdże o wyjątkowych możliwościach fermentacji w niskich temperaturach, uzyskujące wysoką wydajność fermentacji i wybitnie utrwalające cechy smakowe i aromatyczne winogron w trakcie fermentacji na zimno. Tolerują temperaturę do 12-18 °C.   Niezawodnie fermentują w niższych temperaturach. Drożdże te w równym stopniu nadają się do produkcji białych jak i czerwonych win. Dzięki nim uzyskujemy wyraźne, pikantne, świeże i podkreślone wina. Tworzą także eleganckie wina z pozostawionym cukrem resztkowym. Nadają się do fermentacji win z późnego zbioru,
gdy kładziemy szczególny nacisk na elegancję i złożoność.

Siha White Arome - do win białych, delikatna fermentacja sprawia, że wina zachowują świeżość i aromatyczność owoców, są gładkie i złożone.